Familjeföretaget som ligger i framkant

1959 startade Mandor Wiklund en byasmedja i Bygdsiljum, som liksom de flesta verksamheter på den tiden sysslade med lite av varje. Man fungerade bland annat som hovslageri, smidesverkstad och tillverkare av vagnar för att transportera hästar och kor. Ganska snart började de med transportunderreden till husvagnar, kojor och släp av olika typer och 1973 introducerades den egendesignade hästtransporten Umeåsläpet.

Bröderna Per och Ulf Wiklund tog över företaget efter fadern Mandor 1991 och därmed drog storsatsningen på hästtransporter igång. 1993 började vi utvecklingen av ett släp i aluminium, för att få ner vikten och samtidigt öka kvaliteten. Även hänsynen till miljön var en viktig faktor. 1998 kunde vi stolta lansera vårt första lättviktssläp i aluminium, och sedan dess har vi arbetat med ständiga förbättringar och utvecklat många nya modeller.

Tredje generationen Wiklundare kom in i företaget 2004 när Jonathan Wiklund började, först i fabriken och nu mer som marknadsansvarig på kontoret. Jonathan är son till vd Per Wiklund.

2005 gjorde tidningarna Hästmagasinet och Teknikens värld ett stort test med olika hästtransporter och utsåg Umesläp till vinnare. Vi hade den överlägset bästa väghållningen tack vare det styva aluminiumchassit i kombination med våra samverkande boggiaxlar.

Men Umesläp har inte bara släp – vi har även högkvalitativa lastbilar. 2011 lanserade vi lastbilen Ume Light-1, vår nya storsäljare som även fick Design Västerbottens designpris 2011.

Vi har alltid lagt stor vikt vid service och reservdelshållning och är stolta över att se våra släp från 80-talet fortfarande trafikera vägarna. Köper du en ny modell från Umesläp vet du att du får det allra senaste inom komfort, säkerhet och kvalitet – dessutom betydligt lättare än motsvarande släp från någon annan tillverkare. Och att andrahandsvärdet på ett Umesläp är riktigt bra gör ju inte saken sämre.

Hästens bekvämlighet och säkerhet har alltid varit utgångspunkten när vi utvecklat våra släp. Idén bakom våra hästtransporter påminner mycket om Norrland under sommaren: ljust, tyst, god miljö och gott om plats. Vi har haft hästen i fokus sedan 1959.