Så väljer du hästsläp

Att välja rätt släp

Umesläp erbjuder ett antal olika modeller av släp och lastbilar – vi har en hästtransport för varje behov.

När du ska bestämma dig för en modell är det klokt att tänka både på vilka behov du har i nuläget och också på lite längre sikt. Några viktiga faktorer att tänka på är vikten, körkort och lagar. Dessutom bör du fundera på om du har behov av fronturlastning och sadelkammare eller sadelskåp.

Här följer en guide på saker du bör tänka på innan du köper släp. Känns det ändå svårt att välja? Låt våra kunniga säljare hjälpa dig att komma fram till vilket alternativ som motsvarar just dina behov.

 

Definition av vikter

När man talar om vikter för bil och släp måste man först veta vad som är vad. Vikterna står i registreringsbeviset.

Bruttovikt

Uppgift om vad ett fordon faktiskt väger vid ett specifikt tillfälle. Utgörs av tjänstevikt och lasten vid det aktuella tillfället.

Tjänstevikt

Den sammanlagda vikten av ett fordon i driftvärdigt skick utan passagerare och last.

Totalvikt

Summan av tjänstevikten och maxlasten.

Maxlast

Den tyngsta last som bilen eller släpvagnen är konstruerad för. Bilens passagerare räknas som last.

Släpvagnsvikt

Den sammanlagda vikten av släpvagnen och lasten.

Tågvikt

Ett dragfordons och en släpvagns bruttovikt tillsammans.

 

Maximal släpvagnsvikt

mal släpvagnsvikt Gräns för hur mycket en släpvagn får väga om den ska dras av en viss bil. En begränsning som beror på bilens och kopplingsanordningens konstruktion. Vikten får inte överskridas, det kan innebära att släpvagnen inte får lastas så mycket som släpvagnens registreringsbevis anger.

 

 

Hur tungt får jag dra?

För många är det ett ständigt problem med bilar och släp. Tyvärr gör det att många olagliga ekipage kör omkring på våra vägar. Går du i tankar att investera i en ny hästtransport, kanske ett utökad b-behörighet alternativt ett BE-körkort är lämpligt att ordna samtidigt. Då är problemet i stort sett ur världen.

B-behörighet

  • Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3500 kg.
  • Du får dra en hästsläp förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kg.

Utökad B-behörighet

  • Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3500 kg.
  • Du får dra en hästsläp förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4250 kg.

BE-behörighet

  • Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3500 kg.
  • Du får dra en hästsläp förutsatt att släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kg.
 

Vad säger lagen?

Om du inte följer lagen kan du göra dig skyldig till två brott:

Olovlig körning

Du kör en fordonskombination som du inte får köra med ditt körkort. Att köra ett släp med högre totalvikt än vad som är tillåtet är som att köra tung lastbil på ett bilkörkort. Tänk på att det inte spelar någon roll om du kör ett tomt släp, om totalvikten är för hög. Det är vad som står på registreringsbeviset som gäller, inte vad släpet råkar väga när polisen stoppar dig.

Överlast

I detta fall kanske du kör ett släp du får lov att köra. Enligt registreringsbevisen är allt i sin ordning. Men du har lastat för mycket i släpet. Kanske har du ett enaxlat släp med totalvikt på 1300 kg med två islandshästar i. Släpet väger 800 kg tomt, varje häst 400. Alltså är släpets bruttovikt 1600. Du har alltså lastat 300 kg för mycket. När polisen ställer ditt släp på vågen visar det sig att du gjort dig skyldig till överlast. Tyvärr är inte heller kombinationen olovlig körning och överlast allt för ovanlig.

 

 

Välj släp med rätt vikt

Fundera på hur tung last du vill kunna köra. Med andra ord, hur mycket väger hästarna. Det kan också vara klokt att tänka på lite längre sikt. Kan det bli aktuellt med tyngre hästar om några år?

Det finns metoder då man med måttband och en formel ska uppskatta hästens vikt, men de är inte så exakta. När ditt släp står på polisens våg kan marginalerna vara små. På de flesta djursjukhus finns möjlighet att väga hästen. Även lastbilsvågar duger.

Glöm inte att lägga till vikten av den utrustning du vill ha i släpet. Räkna med en höbal eller två.

 

Frontlastning

En del hästar tycker att det är obehagligt att backa ur släpet. Och om du ofta transporterar hästen själv ger frontlastning en säkrare hantering. Dessutom är säkerheten bättre med två utrymningsvägar om olyckan mot förmodan skulle vara framme.

Umesläp har släp med såväl fronturlastning som frontinlastning. I B45 går hästen som vanligt in genom bakluckan, men ut genom den främre dörren. I B50 går hästen istället in i släpets framdel och ut genom bakluckan. Eftersom hästen åker baklänges tar den emot bromskrafterna med baken, sin starkaste kroppsdel, och dess motor skyddas. Det kan visa sig vara viktigt under tävlingen.

 

Sadelkammare

Hur mycket utrustning behöver du ha med? Om ni ligger ute på vägarna mycket är det praktiskt att kunna lasta hästens hela utrustning direkt i släpet.

På Umesläp finns möjlighet att sätta på en frontmonterad sadelkammare eller att köpa till ett mobilt sadelskåp på hjul som du kan köra in i släpet. Du kan också välja en B60 som har så stor sadelkammare att du till och med kan byta om i den.

sv_SESwedish

Standardutrustning som ingår i grundpris

Sommarhjul alu 15″
12st fästöglor
Höga bakljus
Aluminium ramp
Totalvikt 1300-2400kg
Vikbart stöd hjul
Ledbelysning skåp
Takventil
Aluminium durk
Boggie axlar med fjädring
Aluminiumram
Sandwichelement väggar tak

Tillval

Priser exkl. moms

Stödben 2st1 000 kr
Fotsteg dörr1 250 kr
Friktionskoppling4 650 kr
Dörr4 500 kr
Taklucka st1 600 kr
Nötskydd väggBeroende storlek
Glidskenor skoterBeroende modell
Säljlucka sida10.000kr
Fönster öppningsbart3 000 kr
Taklucka st1 000 kr
Vägg med skjutdörr8 000 kr
Sommar alufälg 17″ ersätter 15″ alu6 000 kr
Vinterhjul dubb alu12.000kr
Vinterhjul friktion alu12.800kr
Reservhjul1 300 kr
Backkamera5 400 kr
Fläkt med belysning3 000 kr
Brandsläckare500 kr
Dragskydd428 kr
Domkraft500 kr
Umesläp är i en expansiv utvecklingsfas. Marknaden sätter ett högt tryck på våra produkter och vi har därför bestämt oss för att möta detta behov. Under 2020-2021 investerar vi bland annat i ny teknik som materialval, monteringsteknik. Allt för en mer effektiv, säkrare produktionslina med fokus som gör produkten än mer cirkulär med hjälp av materialval som bland annat gör att produktens låga vikt bidrar till mindre klimatpåverkan, samt att kvalité och arbetsmiljö sätts i fokus. Vi är därför glada att jordbruksverket är med och stöttar oss i vår satsning.